Uppfödarnytt

Uppfödarnytt – Information från SvSpK’s avelskommitte våren 2016

PUBLISHED ON 15 juli, 2016Nu är våren här och med den tid för löp och ev parning! Antalet aktiva shar pei uppfödare har minskat drastiskt i Sverige. Varför kan man bara spekulera om, men lite tråkigt är det. Hysterin medialt runt vår ras har dock lagt sig, men man får inte glömma bort att det lätt kan blossa upp igen, varför fortsatt fokus från uppfödarna på ögonbesiktning av tilltänkta avelsdjur är A & O innan parning och att givetvis ta kloka, genomtänkta beslut om vilka individer som ska gå i avel.


Avel med utländska hanar


Det finns ett förslag framtaget av ett till engelska översatt ögonbesiktnings-protokoll om man vill använda hanar utan för Sveriges gränser som inte kan av olika skäl, ta sig hit och besiktigas av för Ögonhälsoprogrammet godkänd veterinär. Detta protokoll hoppas vi ska bli officiellt nu till våren men SKK kan inte svara på när, så vill man innan dess använda en hane från annat land än Sverige ska man kontakta Karin Drotz på SKK för närmare information INNAN parning sker!


Delta i projekten Det går inte att upprepa nog så ofta att det är mycket viktigt för rasen att ALLA uppfödare (även ni som tar en kull för första gången och än så länge inte har kennelnamn) deltar i Hälsoprogrammet gällande ögonbesiktning av avelsdjuren. Utan dessa besiktningar får man inte registrera valparna, dvs de får ingen stamtavla. Vi rekom-menderar starkt alla uppfödare att delta i det s k valpprojektet där valparna i kullen besiktigas på särskilt formulär vid ev eyetacking och vid den vanliga besiktningen vid ca 8 veckor.


Lista på deltagande och godkända vet erinärer,besiktningsprotokoll och mer info om projektet finns på klubbens hemsida.


Revidering av RAS Vi kommer att revidera RAS (Ras-specifika AvelsStrategi) nu under våren och därefter få den godkänd av SKK. Nya versionen av RAS kommer att läggas ut på hemsidan och på SKK.


Lite siffror för 2015…. Registreringssiffrorna för 2015 ser ut så här:


Tikar (varav importer) – 12 (4)

Hanar (varav importer) – 14 (3)

Totalt 26 st. (7)


Väldigt låga siffror mot tidigare år. Inavelsgraden låg på 0,5 % och fördelade sig på 6 kullar.


Två Shar Pei har under 2015 genomgått viltspårsprov (1 Godkänd, 1 Ej Godkänd)


Ingen Shar Pei har MH/BPH beskrivits eller deltagit i lydnadstävlingar.


Vi önskar er alla en underbar vår med era hundar och hoppas att ni uppfödare passar på att komma till vårt planerade uppfödarmöte i augusti i samband med Rasspecialen! Mer info om detta kommer senare!


 


Du som uppfödare vet väl att du gratis kan annonsera om din planerade kull, väntande kull och född kull på klubbens hemsida om du uppfyller SvSpK krav för valphänvisning?


Mer om kraven finner ni på klubbens hemsida eller om ni kontaktar någon av oss i avelskommittén.


Cath S Karlsson agapimos@tele2.se


Anna Thorsjö


anna.thorsj@telia.com